woensdag 5 juni 2019

Een nieuw begin

Dag beste vrienden,

Bijna 11 jaar na het opstarten van de Galaxy Starline op ons bedrijf, is het tijd voor iets nieuws. In de jaren die zijn verstreken zijn er heel wat dingen gebeurd die aan de basis liggen van deze beslissing. De belangrijkste daarvan is het bouwen van een nieuwe stal over de oude heen, met een capaciteitsverhoging van 30%. Het werd natuurlijk vrij snel duidelijk dat de Galaxy robot niet goed overweg kon met meer dan 115 koeien , en daarom heb we het aantal de afgelopen jaren daar wat op gemaximaliseerd. Wat natuurlijk zonde is als er 130 de stal in kunnen.

Na vorig jaar 120 koeien erop gehad te hebben , én omdat de robot de kaap van 10 jaar had overschreden, hebben we op 28 februari van dit jaar beslist om de robot te vervangen door twee nieuwe A5 robots van het merk Lely.

Waarom Lely? Net zoals voor de vorige robot hebben we onze tijd genomen om goed rond te kijken en te vergelijken. We hadden nu een bijkomend voordeel dat we heel wat jaren ervaring hadden opgebouwd met robotmelken. Zaken die mij stoorden aan het huidige systeem had ik graag anders gezien. En zaken die ik goed vond wou ik dan ook behouden.
Wat ik zeker anders wou zien is het zijdelings aansluiten van bekers met slangen. Ook afname aan de slangen vond ik niet meer gewenst. Dan blijven er al niet veel opties meer over.

Lely heeft volgens mij de meeste ervaring met robotmelken, men is er 10 jaar eerder mee op de markt gekomen dan de concurrentie , en ik vond en vind nog steeds dat dit te merken is in de doordachtheid van  niet alleen de machine maar ook van de organisatie die er achter staat.

Bij elk bezoek aan de robot bij collega's die er mee molken vielen mij een paar zaken meteen op : Deze robot sluit bijzonder accuraat en snel de bekers aan, en her-aansluiten gaat razend snel. De arm is bijzonder stil en robuust gebouwd , een nagenoeg perfecte doorontwikkeling van eerdere modellen.

De compressor draait hier momenteel héél veel uren per dag. Deels doordat de robot natuurlijk wel wat perslucht nodig heeft, maar ook door normale slijtage begint er overal wel wat leklucht voor te komen in ventielen en cylinders. Ik denk dat de compressor uren met een factor 10 zullen afnemen, want ik heb meerdere installaties gezien met 2 robots waarvan de compressor slechts 1u per dag draaide.

De software T4C was uiteindelijk ook een belangrijk punt die de doorslag voor Lely heeft gegeven.

We hadden normaal gezien nu nog even de tijd om alles klaar te maken voor de nieuwe locatie, omdat we pas gingen opstarten in februari 2020 , maar jammer genoeg vond de Galaxy het duidelijk niet zo leuk dat hij vervangen ging worden en liet het plots heel vaak afweten. Nochtans hadden we in de jaren ervoor vrij betrouwbaar mee gemolken. Maar het einde kwam in zicht. Daarom  hebben we in overleg met Lely beslist om de robots veel vroeger, eind Juni 2019 reeds, te installeren.

Via deze blog wil ik jullie op de hoogte houden van het wel en wee van deze opstart. Veel leesplezier !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten