dinsdag 2 juli 2019

DAG 1

Vanmorgen om 8u zijn we finaal gestart met melken. Ik had ook de ophaalkoeien die ik normaal achter de robot steek wel even in de wachtruimte gezet om ze eerst gemolken te krijgen.

De ganse kudde werd opgedeeld in 2 groepen van elk ongeveer 50-55 koeien. Deze groepen zullen we waarschijnlijk tot morgenavond aanhouden. Als de ganse groep gemolken is, dan wisselen we ze van stalzijde. Gemolken koeien zijn dan even weg van de tumult.

Het werd net als gisteren duidelijk dat de koeien vrijwel allemaal zonder problemen de box inlopen. Het feit dat ze robotmelken gewend zijn is natuurlijk een groot voordeel. Ook de aanwezigheid van een robotarm zijn ze gewend. Met de hulp van het nodig hekwerk is het een eenvoudige opgave :Het aansluiten gaat simpelweg als een speer !Bij de eerste ronde vraagt de robot assistentie om de koe te beginnen aansluiten. Dat houd eigenlijk enkel in dat je zegt welke spenen gemolken mogen worden (bevestiging van wat in de management pc werd ingegeven). Daarna is het eigenlijk niets meer dan 'Start' . De robotarm begeeft zich dan onder de koe en zoekt automatisch naar de spenen. Dat ging in de meeste gevallen meteen goed. Soms had hij even een heraansluiting nodig, waarbij je manueel de robotarm in een goeie positie kan zetten en het aansluiten alsnog automatisch kan laten verlopen.

Bij de 2e ronde is er eigenlijk geen aanwezigheid meer nodig bij de robot zelf. Enkel koeien kort bij de robot houden en zorgen dat ze allemaal op tijd gemolken geraken.

Na vandaag mag ik gerust zeggen : #happyfarmer !Bij dit nieuw begin hoort natuurlijk ook een afscheid. En dat was toch eentje in mineur. De robot die ons jarenlang heeft bijgestaan liet het technisch en op gebied van melkkwaliteit zwaar afweten. Het moment waarbij de knop op 0 ging deze morgen was er toch een met een vreugdekreet.

4 opmerkingen:

  1. Mooi om te zien dat je weer een blog maakt. 11 jaar geleden heb ik je ook gevolgd en nu de overgang na Lely. Precies deze overgang hebben wij vorig jaar december ook gehad, een pracht vooruitgang en verademing voor de koeien en boer.

    BeantwoordenVerwijderen