woensdag 3 juli 2019

DAG 2

En het gaat vandaag al weer nog een pak vlotter. We hebben de koeien nog steeds in 2 groepen zitten, bij de wissel van de groepen staan er meteen een hele hoop koeien , en vooral vaarzen,  met de kop op de deur te stampen om zo snel mogelijk gemolken te worden. Zalig om zien. We laten de robots dan eerst een uurtje of 2-3 zelf de koeien melken die zich aanbieden, nadien halen we de overgebleven dier wat korter bij en na een 7 tal uur na de wissel halen we de laatste dan manueel dichter.  We stellen vast dat dit er steeds minder worden.

Hoe dan ook weegt de overschakeling op de koeien, de productie was wel al weer op niveau.

De eerste data van de SCR transponders word nu ook bruikbaar. Volgende dinsdag hebben we nog een afspraak met de farm manager van Lely Vlaanderen om ons duidelijk te maken hoe we met deze data moeten omgaan. Maar het word nu al duidelijk dat de aanwezigheid van de vele sensoren en de duidelijke samenvatting van gezondheidsstatus een enorm grote hulp gaat zijn in het managen van de  koeien.  Naast geleidbaarheid  meet de robot nu ook de temperatuur van de melk, de kleur, vet en eiwit en indien gewenst ook het celgetal. In combinatie met de activiteitsmeting en herkauwmonitoring weet de software een goeie schatting te maken van wat er met de koe aan de hand is.

Deze nacht gaan we nog even door in de groepen , vanaf morgenvroeg gaan de groepen weer samen en laten we de koeien vrij lopen op de robots. Elke 2u gaan we controleren welke koeien te hoog op de wachtlijst komen te staan en ophalen indien gewenst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten